Σάββατο 21 Απριλίου 2018

«Βροχή» τα εξώδικα της ΔΕΗ: Εκατοντάδες χιλιάδες οι παραλήπτες σε ολοι την Ελλάδα για διακοπή ρεύματος και αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών

Επί ένα τριήμερο οι δικαστικοί επιμελητές της Πρέβεζας διανέμουν σε δεκάδες επαγγελματίες της πόλης και του Νομού, εξώδικες προσκλήσεις της ΔΕΗ που τους καλεί να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και ειδοποιούν ότι θα προβούν στη με κάθε νόμιμο τρόπο ικανοποίηση των απαιτήσεων της ΔΕΗ ΑΕ.
 
Η ειδοποίηση απευθύνεται ακόμη και σε αυτούς που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν κλείσει τα καταστήματά....
 

τους και που κινδυνεύουν με κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων τους, αν υπάρχουν.
 
Πιο αυξημένο είναι το πρόβλημα για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους και θα μείνουν σύντομα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
 
Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την αγορά και της Πρέβεζας αλλά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα καλά και όσο πάει η κατάσταση επιδεινώνεται.
 
Η θηλιά γύρω από τον λαιμό των επαγγελματιών σφίγγει όλο και πιο πολύ και η γενικευμένη φτώχεια μοιάζει αναπόφευκτη.

Εκατοντάδες εξώδικα έχει ήδη αποστείλει η ΔΕΗ σε πελάτες της με μεγάλες οφειλές, για χρέη που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και από μεθαύριο Δευτέρα. 

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα είναι χιλιάδες τα συνολικά εξώδικα, τα οποία θα αποσταλούν. Ο σκοπός είναι ο διακανονισμός, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διαταγές πληρωμής για τους οφειλέτες.

Εξώδικα σε όλους όσοι έχουν μεγάλες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ έχει αποστείλει η ΔΕΗ σε πελάτες της σε όλη την Ελλάδα

Τα εξώδικα που έχουν ήδη αποσταλεί, υπολογίζονται σε εκατοντάδες, ενώ η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και για αρκετό καιρό.
 
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι τα εξώδικα θα φτάσουν τις χιλιάδες, ενώ η προσπάθεια της ΔΕΗ είναι να πείσει τους οφειλέτες της να διακανονίσουν τα χρέη τους προς τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Η συνέχεια της διαδικασίας, αν κάποιος δεν ανταποκριθεί στο εξώδικο εντός λιγότερου από έναν μήνα και δεν προβεί σε διακανονισμό, προβλέπει τη ΔΕΗ να προχωρεί σε διαταγές πληρωμής.
 
Η ΔΕΗ έχει επιδοθεί σε ένα «σαφάρι» ανείσπρακτων οφειλών, ενώ πέρα των εξωδίκων η άλλη διαδικασία που ακολουθείται, είναι η τηλεφωνική όχληση μέσω δικών της υπηρεσιών κεντρικά και νομικών γραφείων.
 
Οι περιπτώσεις αφορούν σε οικιακά-κοινωνικά, επαγγελματικά και αγροτικά τιμολόγια, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ προχωρεί και σε παύση εκπροσώπησης, δηλαδή δεν επιθυμεί ουσιαστικά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για πελάτη όποιον δεν ανταποκρίνεται σε διακανονισμό μετά την αποστολή του εξωδίκου.
 
Πάντως από τα στοιχεία που προκύπτουν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παρόλο που η ΔΕΗ «κλυδωνίζεται» τον τελευταίο χρόνο, λόγω των υπέρογκων οφειλών προς την Επιχείρηση και την εμφάνιση δεκάδων ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα κατέχει το 84% περίπου της αγοράς.

Διαγραφή χρεών
 
«Ανάσα» για νοικοκυριά, στα οποία κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, αποτελεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, με δικαιούχους να είναι όσοι πληρούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
 
Στην ΚΥΑ προβλέπεται παροχή βοηθήματος 10 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά σε καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα, στους οποίους έγινε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από ληξιπρόθεσμα χρέη.
 
Χρέη έως 6.000 ευρώ η διαγραφή είναι 100%, από 6.001 έως 9.000 ευρώ διαγράφεται το 75% και τέλος για ληξιπρόθεσμα χρέη από 9.001 έως 12.000 ευρώ η διαγραφή είναι της τάξης του 30%.
 
Οι καταναλωτές που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής υποβάλουν αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Νόμου 1599/1986 ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, προς τις Επιτροπές που συγκροτούνται, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά: 

Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, 
δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής, πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, 
πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.I.A.) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, 
πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕΠΑ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, 
βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή κρατικού νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στη σύνθεση του νοικοκυριού. 

Σε περίπτωση που οποιοδήποτε εισοδηματικό ή περιουσιακό στοιχείο ή η σύνθεση του νοικοκυριού έχει μεταβληθεί κατά το φορολογικό έτος 2017, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (καταστάσεις μισθοδοσίας τελευταίου έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, συμβόλαια πώλησης ή αγοράς, δωρεάς, παραχώρησης ή κατασχετήριο, πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.ά.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...