Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Φέτα Ηπείρου με γάλα Σαρδηνίας…

Ένας νόμος που δε λειτουργεί ακόμα, αν και ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες. 
 
Μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε γάλα με αθρόες εισαγωγές πρώτης ύλης από το εξωτερικό, για να αυξήσουν την παραγωγή της φέτας. 
 
Και στη μέση οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν την τιμή του προϊόντος τους να κατακρημνίζεται, αντιστρόφως ανάλογα με το κόστος παραγωγής τους που εκτοξεύεται σταθερά αλλά σταδιακά τα τελευταία χρόνια....

Τα παραπάνω συνιστούν την εικόνα της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής, με το επίσημο κράτος να παρακολουθεί αμέτοχο την πορεία του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας προς το γκρεμό.

«Περίεργο και ανεξήγητο» χαρακτηρίζουν πολλοί το γεγονός της αύξησης της παραγωγής φέτας τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα µε τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, το 2016, η παραγωγή φέτας έφτασε στους 115.078 τόνους, ενώ τις προηγούμενες χρονιές, η παραγωγή δεν ξεπερνούσε τους 100.000 τόνους.

Η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος, βασικής πρώτης ύλης της φέτας, από τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, δε δικαιολογεί τη μεγάλη αύξηση της παραγόμενης φέτας. Αν το κράτος με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς λειτουργούσε σωστά, θα μπορούσε να εντοπίσει τις ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος που εισάγεται στη χώρα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας.
 
Χώρες προέλευσης: Αλβανία, Σαρδηνία (Ιταλία), Σκόπια, Ρουμανία κτλ. Παραγωγοί από τα Γιάννενα, καταγγέλλουν πως μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της περιοχής εισάγει νυχθημερόν ποσότητες γάλακτος από τη γείτονα χώρα. Η «ΔΩΔΩΝΗ» - για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις - τονίζει με κάθε τρόπο την ελληνικότητα του προϊόντος της και αυτό θα όφειλε να κάνει κάθε επιχείρηση, συμμορφωνόμενη με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναγραφή της χώρας άμελξης, επεξεργασίας και τυποποίησης του γάλακτος.

Ο νόμος όμως, ψηφίστηκε και δεν ισχύει ακόμα…

Στον ίδιο νόμο, όπως επισημαίνουν άνθρωποι της διοίκησης μεγάλης βιομηχανίας της περιοχής μας, υπάρχει και η «στραγγαλιστική» πρόβλεψη της υποχρεωτικής αποπληρωμής εντός δύο μηνών, των παραγωγών από το εργοστάσιο στο οποίο εισκομίζουν το προϊόν τους, ενώ αντίστοιχη υποχρέωση δεν προβλέπεται για την αποπληρωμή των εργοστασίων από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτούς, ισχύει άτυπα το εξάμηνο…

Συνάντηση στην Πρέβεζα

Οι ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα, τα πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια, η υπέρογκη φορολογία, η μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα (ΟΓΑ) και άλλα «χαράτσια», φέρνουν πιο κοντά το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι εκείνο που ζητούν επιτακτικά από το Υπουργείο, είναι η άμεση επάνδρωση των ελεγκτικών μηχανισμών με στελεχιακό δυναμικό, ώστε να ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, προκειμένου να σταματήσει η αθρόα και πολλές φορές παράνομη εισαγωγή πρόβειου γάλακτος από τις γύρω κοντινές χώρες.

Το θέμα έθιξαν σε κυβερνητικό στέλεχος, κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Ν. Σελεύκειας Πρέβεζας, την περασμένη Τετάρτη. Η συγκρότησης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση, κι έχει ως στόχο να μπει φραγμός στην ασυδοσία, να προστατευτεί το προϊόν και σε συνδυασμό με την προώθησή του στις αγορές του εξωτερικού, να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για τους κτηνοτρόφους.

Οι μέρες που το αιγοπρόβειο γάλα έδινε στον παραγωγό κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο, φαντάζουν σαν πολύ μακρινό παρελθόν. Η γαλακτοκομική σεζόν έκανε «άνοιγμα» με τιμές περίπου στα 10 λεπτά χαμηλότερα από πέρσι και οι συνεχιζόμενες αθρόες εισαγωγές συμπιέζουν ακόμα περισσότερο την τιμή.

Ο καιρός των μεγάλων λόγων έχει παρέλθει. Οι φιέστες στα αναπτυξιακά συνέδρια δεν αφορούν τους παραγωγούς και ο πρωτογενής τομέας σβήνει. Η αποτελεσματικότητα ενός Υπουργού κρίνεται στο δια ταύτα και στο αποτέλεσμα ο κ. Αποστόλου παίρνει κάτω από τη βάση. Δυστυχώς για τους αγρότες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...